Se våra råd om skötsel av naturliga mattor här:

Långhåriga mattor som t.ex. flokati eller highlander kan samla på sig smulor och damm i luggen. Om man spiller på den är det ingen fara. Det är bara att torka av direkt på och skaka den eftersom vätskan glider av ullen. Långhåriga mattor mår bäst och håller sig finast när man skakar dem. De kan släppa fibrerna lite grann i början men slutar göra det efter ett tag. Små mattor som tex den minsta storleken flokati kan få plats i tvättmaskinen. Det går bra att tvätta den i 30 grader med ull-tvättmedel. Dammsug aldrig långhåriga mattor. Det gör att fibrerna släpps.

Mattor med kort lugg eller som är filtade mår också bra av att skakas ibland. Det går bra att dammsuga dem sålänge man är försiktig att man inte sliter upp fibrerna med munstycket. De mår också bra att skakas ett par gånger om året.

Skinn som kohudar, fårskinn och renskinn kan skakas ibland. Tvätta inte i maskin. Om du råkar spilla går det bra att torka av vätskan på plats eller skaka den. Placera inte våra naturliga skinn för nära en varm plats som tex en brasa eller på ett element. Det gör att de blir torra och kan släppa hår. Vädra ditt skinn så håller det sig fräscht. Naturliga skinn mår bra av utomhusluft! Det går utmärkt att ta med sig ett varmt fårskinn eller renskinn på utflykter i naturen. Placera gärna i en pulka eller bilen när det är kallt!

Bambu-mattor och silkes-mattor går bra att dammsuga och torka av på plats om du har spillt något.

Trasmattor kan du tvätta i maskin på 30 grader och hängtorka. De passar utmärkt för barnrum och kök.

Vinfläckar får du lättast bort genom att ta itu med dem direkt. Häll på salt som suger upp vätskan. Det går bra att torka av med en rengöringsduk med lite diskmedel på.

Transportera din matta genom att rulla den. Vik aldrig för då kan den få märken som är svåra att få bort. Vik ovansidan inåt. Det är bra att slå in mattan i tex plastfolie så att den inte blir smutsig under transporten.

Om du vill lämna in din matta på matt-tvätt går det bra för de flesta mattorna. Se till att du anlitar ett professionellt företag som tvättar den åt dig på rätt sätt.

 

Matta-med-skruvarMatta med skruvar på bild.