Vanliga frågor

Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor eller är osäker på något men titta gärna på svaren på våra vanligaste frågor så får du snabbast hjälp. Om du tycker att något saknas får du gärna tala om det så lägger vi till det här.

Vanliga frågor

Vilken vikt ska jag välja på min flokati-matta? 2800g / m2 eller 1700g / m2?
Flokati Mattor


En av de vanligaste frågorna vi brukar få är ”vilken tjocklek ska jag välja?” eller också: ”Är det värt att betala mer för den tyngre flokati-mattan?”

Se fler bilder här…

Båda tjocklekarna ser ganska lika ut. Om du går in i ett rum skulle det vara svårt att omedelbart se vilken tjocklek denna flokati-matta har. Om du såg de två olika mattorna sida vid sida skulle du genast kunna se vilken som såg bättre ut.

Den stora skillnaden känner man – genom att stå och gå på den eller genom att känna med handen. Detta är nog den främsta anledningen till att betala för den tjockare flokatimattan på 2800 g / m² för den känns helt enkelt mycket bättre.

När du går på mattan på 2800g/m2 känns den härligt mjuk och fluffig under foten och du kan inte känna ett hårt golv genom den.

Med den lättare tjockleken på 1700 g / m2 kan man känna golvets hårdhet igenom den en aning.

En annan skillnad i känslan är temperaturen. Båda mattorna känns varmare än något kallt golv de ligger på, men de tjockare flokati-mattorna kommer att stoppa kylan från golvet ännu mer.

Flokati-mattor som är tunnare är lättare att tvätta och hantera. Du kan få plats med mattor med tjockleken 1700g/m2 som är 140x200cm eller 170x240cm stora i en normalstor tvättmaskin.

Du kan se skillnaden i utseende på bilderna till höger. Kom ihåg att vi erbjuder fria leveranser och fria returer, så att du ska kunna känna dig trygg i ditt köp.

Hur tar jag hand om min matta?

Det beror på vilken matta du har valt. Långhåriga mattor som t.ex. flokati eller highlander kan samla på sig smulor och damm i luggen. Om man spiller på den är det ingen fara. Det är bara att torka av direkt på och skaka den eftersom vätskan glider av ullen. Långhåriga mattor mår bäst och håller sig finast när man skakar dem. De kan släppa fibrerna lite grann i början men slutar göra det efter ett tag. Små mattor som tex den minsta storleken flokati kan få plats i tvättmaskinen. Det går bra att tvätta den i 30 grader med ull-tvättmedel. Dammsug aldrig långhåriga mattor. Det gör att fibrerna släpps.

Mattor med kortlugg eller som är filtade mår också bra av att skakas ibland. Det går bra att dammsuga dem sålänge man är försiktig att man inte sliter upp fibrerna med munstycket. De mår också bra att skakas ett par gånger om året.

Skinn som kohudar, fårskinn och renskinn kan skakas ibland. Tvätta inte i maskin. Om du råkar spilla går det bra att torka av vätskan på plats eller skaka den. Placera inte våra naturliga skinn för nära en varm plats som tex en brasa eller på ett element. Det gör att de blir torra och kan släppa hår. Vädra ditt skinn ibland så håller det sig fräscht. Det går utmärkt att ta med sig ett varmt fårskinn eller renskinn på utflykter i naturen. Placera gärna i en pulka eller bilen när det är kallt.

Klicka här för mer information om skötsel.

Hur lång tid tar leveransen?

Våra ordrar skickas ut samma dag om vi får in dem innan 13:30. Leveransen brukar ta 3-7 dagar att nå till ditt postkontor eller din dörr (för stora paket). Fårskinn skickas med post. De allra flesta mattor är så stora att de levereras till dörren. Bor du långt norrut i vårt avlånga land eller på en ö kan leveransen ta en eller två dagar extra. Tänk på att leveransföretagen inte brukar hantera paketen under helgen så om du t.ex. beställer på fredag eftermiddag kan du räkna med att paketet kommer i början av den följande veckan. Spåra leveransen så vet du när den kommer.

Hur returnerar jag en matta om jag inte gillar den?

Vi erbjuder fri frakt och fria returer för våra mattor. Om du vill skicka tillbaka en matta behöver du informera oss så att vi kan boka in returen. Du är ansvarig för att mattan kommer tillbaka till oss i samma skick och förpackad på samma sätt som när du får den. Vi kommer att maila en fraktsedel som du behöver skriva ut. Du har 7 dagar på dig att returnera mattan från dess att du tar emot den om du vill kunna ta del av den fria returen. Max en fri retur per kund och adress.

Är mattorna tillverkade på ett rättvist sätt?

Vi samarbetar enbart med tillverkningar som har bra arbetsvillkor.

Vi får ofta dessa frågor:
1) Tillverkas mattorna av barn?
2) Hur behandlas fåren som ullen kommer från?

Vi inspekterar tillverkningarna personligen med jämna mellanrum och har god kontakt med dem. Inga barn arbetar i tillverkningen av våra mattor. För det första är det olagligt och för det andra finns det ingen ekonomisk motivering till det. Åldersgränsen för att få arbeta i tillverkningen i Indien är 18 år.

Ullen i våra mattor kommer från Nya Zeeland. Fåren får ströva fritt och behandlas väl. För mer information om hur våra mattor tillverkas kan du se fliken information och vår blogg.